Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Etusivu   x   Parttio   x   Kasvatus   x   Kirjeet

Suivakka


© MATTI SUOPAJÄRVI (CC BY-NC-SA 2.0)

5 vuotias, naaras (Vaadin) poro.
Korkeudeltaan 85cm ja painaa 70kg.
Väriltään suivakko ja s. 24.10.2018

 

Kaikkien kaveri ja aina rauhallinen Suivakka, tutummin Sakka, on yksi nopeimmista poroista, joita olen tavannut! Juossut aivan mahdottomia aikoja kilpailuissa. Nuoresta iästä on tosin vielä apua, joten meno tulee hidastumaan pikku hiljaa. Mielestäni oikein sievä, hoikkan mallinen ja kaikin puolin kaunis poro neito. Ollut myös lasten kanssa ja antaa hoitaa oikutta. Rakastaa hoivaamista ja herkkuja, tulee aina heti ensimmäisenä tutustumaan uusiin vieraisiin ja toisiin poroihin. Miellyttävä luonne kerrassaan.

Sakka on haettu aivan suomen käsivarren kärjestä, syrjäiseltä porotilalta jota hoiti aikoinaan todella vanha mies, kuitenkin joutui sitten juurikin iän takia lopettamaan porojen pidon. Sakka oli tuolloin vielä vasa ja otin sen oikein mielelläni koulutus projektiksi. Siitä tuli myös samalla ensimmäinen itse ostamani ja omistamani poro. Sakan kanssa harjoitellaan parhaillaan pieniä esteitä agilityn merkeissä, se on oikein innoissaan aina kun haen sen aitauksesta. Toki myös herkuilla, joita annan aina Sakan onnistuessa, on osansa tässä käytöksessä.
 

Suivakan sukutaulukko


i. Lemek oli suuri tumman ruskea poro, joka tunnettiin mm. valtavista sarvistaan. Luonteeltaan aikalailla samanlainen kuin Sakka, mutta todella hidas eikä juuri kilpaillut nopeutta vaativissa lajeissa. Ketterä se oli sen sijaan ja sen loikkimisille ja pujahteluille aina naurettiin. Oli aina ihmisiä kohtaan lämmin, eikä koskaan agressiivinen. Tykkäsi erityisesti pihalla pyörivästä huskystä.

e. Ándá lähes vaalea poro, joka on hieman kiukkuisempi tapaus. Nakkelee yleensä päätä taluttaessa ja häärää hoitaessa jatkuvasti jotain. Joskus yrittää näykkiä tai jyystää vaatteita, mutta jos on tarkkana ja komentaa, niin lopettaa. Todella nopea jaloistaan ja pärjää hyvin nopeutta vaativissa kilpailuissa. Kaunis ja siro ulkomuoto on myös katseita kiinnittävä.
 

Suivakan päiväkirja (2)


28.10.2018 Tänään olisi vuorossa naavisemo run kilpailuja varten olevat harjoitukset. Tarkoituksena olisi käydä vetämässä rataa muutaman poron kanssa ja katsoa millaisia aikoja saadaan ja onko niitä mahdollista parantaa vielä ennen kilpailuja jotenkin. Valjastimme kolme poroa yhdessä mieheni kanssa, yksi niistä oli tietenkin Suivakka, joka käyttäytyi hyvin. Vielä yksi apuri astui kuvioihin, joten pääsimme kaikki lähtemään yhdellä porolla matkaan. Minulla oli Suivakka ja menimme jonossa ensimmäisenä. Sukset ainakin luistivat hyvin ja pystyin olemaan rentona perässä, kun Suivakka hölkkäsi menemään kohti rataa. Menimme ensin muutaman lämmittely kierroksen jonossa ja sitten otimme pientä kilpailua kolmen poron kesken, ottaen tietysti huomioon meidän painoerot. Siihen nähden kaikki kolme poroa tekivät todella hyvin, varsinkin Suivakka. Olin siihen todella tyytyväinen. Porot vietiin harjoituksista suoraa sisälle syömään ja lämmittelemään.

26.10.2018 Suivakka oli tänään jo valmiiksi sisällä, joten kävin vain hoitamassa sen omassa sisäaitauksessaan/karsinassa. Tämä poro pitää itsensä aina todella puhtaana, joten minulla ei ollut juuri mitään tehtävää, mitä nyt vähän suin. Huomasin kuitenkin että aitauksessa oli hieman kikkareita, joten hain talikon ja päätin siivota samalla koko alueen. Suivakka katseli kiinnostuneena touhujani ja tuli jatkuvasti haistelemaan talikkoa ja hakemaan minulta huomiota sekä rapsutuksia. Minulla meni sen takia lopulta todella kauan, ennenkuin sain karsinan kokonaan siistiksi. Hain Sakalle vielä tuvasta muutaman omenan ylläriksi. Se oli käyttäytynyt niin hyvin koko päivän, varsinkin niiden lasten kanssa, jota olivat sitä tulleet hoitamaan.
 

Jälkeläiset


s. 24.10.2018: u. Naavisemon Nuhtte
s. 24.10.2018: u. Naavisemon Nihkul
s. 25.10.2018: u. Naavisemon Migoš
s. 25.10.2018: n. Naavisemon Juoksáhkká

©2020 Naavisemon porotila - suntuubi.com