Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Etusivu   x   Parttio   x   Kasvatus   x   Kirjeet

Gáhteriinná

5 vuotias, naaras (Vaadin) poro.
Korkeudeltaan 95cm ja painaa 78kg.
Väriltään harmaa ja s. 24.10.2018

 

Luoteeltaan tämä poro on prinsessa, ei siedä likaa ja on jatkuvasti putsaamassa itseään. Ei tarhdo millään kulkea kuraisita paikoista tai lätäköiden yli. Nauttii suunnattomasti hoitamisesta ja pesemisestä. Tämän poron karva on hieman muita karheampaa jostain syystä, eikä sitä ole siksi niin miellyttävää  silittää. Tykkää taluttaessa kävellä ihmisen takana ja työntää, suloista, mutta joskus hieman kiperää, kun on sarvet päässeet kasvamaan liian pitkiksi. Ei mikään nopein juoksija, mutta kunto on sitäkin parempi. Jaksaa pitkätkin matkat muitta mutkitta, kun muut pysähtyvät levähtämään. Rautainen mamma. Ostettiin porotilalta aivan meidän läheltä, täältä lapista. Pitäjä oli meidän tuttu. Kutsumanimeltään Riina, oli silloin vasta kaksi vuotias, eikä ollut tottunut ihmisen käsittelyyn, juuri ollenkaan. Oli tottunut vain menemään lauman mukana paimennettaessa. Kuitenkin aika nopeasti huomasi kuinka mukavaa oli olla rapsuteltavana ja saada herkkuja, joten rupesi tulemaan portille aina huudettaessa.
 

Gáhteriinnán sukutaulukko


i. Akko on suloinen, urokseksi pieni poro, joka tykkää agilitystä kuollakseen. Sen kanssa on kuulemma kiva hyppiä muutamia esteitä ja pujotella tolppia. Tykkää tietysti myös herkuista joita saa palkaksi. Vähän kömpelö ja jää muusta laumasta nopeasti jälkeen, koska katsoo niin tarkkaan mihin astuu. Onneksi hänellä on kuitenkin yksi kultainen kaveri, joka jää aina odottamaan jos Akko sattuu kaatumaan. Pitää todella kummallista ääntä, joka naurattaa aina porukkaa. Akkon kuulee jo kaukaa!

e. Voukko on pieni, mutta pippurinen poro tyttö. Se on kova pomottamaan muita laumalaisia ja on yleensä lauman hierarkiassa aina korkealla. Ihmisiäkin pomottaa minkä kerkeää. Monesti päässyt karkuun ja aiheuttanut vaara tilanteita. Kuitenkin kaikesta huolimatta pidetty lauman jäsen joka on menestynyt nopeuskilpailuissa erittäin hyvin. On jotenkin ihmeen kaupalla onnistunut murtautumaan herkkukorille jo useamman kerran, vaikka joka kerta ne on yritetty piilottaa aina paremmin ja paremmin.
 

Gáhteriinnán päiväkirja (2)


28.10.2018 Riinalla oli tänään vapaapäivä, joten mitään erikoista ei juuri tapahtunut. Aamulla vein sen muiden porojen kanssa ulos ja sinne se jäi onnellisena pöllyttämään vasta maahan satanutta puhtaan valkeaa lunta. Katselin sitä tovin kunnes lähdin hakemaan heinäkärryt ja nakkelin kaikille ruoat. Kävin liikuttamassa kahden apurin kanssa muutaman muun poron ja palasin sitten katsomaan sitä. Siellä se söi hiljaa tarhan nurkalla, ihan tyytyväisen näköisenä. Aitaus näytti aika myllätyltä joten se oli todennäköisesti juossut siellä onnesta piukeana ympytää toisen poron kanssa. Kaikilla meidän poroilla on siis aina kavereita tarhoissaan, ovathan ne laumaeläimiä.

26.10.2018 En meinannut ensin millään löytää Riinaksi kutsuttua poro typykkää. Lopulta se kuitenkin löytyi maastoutuneena kuusen vierestä. Nappasin sen talutukseen ja lähdimme kohti sisätiloja, tänään se nimittäin saisi vetää serkkuni lapsia pulkassa. Harjasin sen ensin läpikotaisin siistiksi ja sitten kävin hakemassa valjaat. Riina seisoi nätisti paikallaan ja antoi laittaa varusteet muitta mutkitta. Serkut tulivat ja poro veti heitä todella nätisti läheisellä pellolla, välillä mentiin aika kovaakin. Me katselimme vähän matkan päästä touhua. Se totteli oikein hienosti kaikkia käskyjä ja lapset olivat todella tyytyväisiä. Sinä iltana Riina sai extra paljon herkkuja.
 

Kilpailukalenteri

 

14.12.2018 Naavisemo Suksijuoksu 2/7
00.00.0000 Naavisemo    
00.00.0000 Naavisemo    
00.00.0000 Naavisemo    
00.00.0000 Naavisemo    

 

Jälkeläiset


s. 24.10.2018: n. Naavisemon Áilon
s. 24.10.2018: n. Naavisemon Dulá
s. 14.12.2018: n. 
Naavisemon Iŋŋer

©2020 Naavisemon porotila - suntuubi.com