Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Etusivu   x   Parttio   x   Kasvatus   x   Kirjeet

Biehtár

4 vuotias, naaras (Vaadin) poro.
Korkeudeltaan 89cm ja painaa 76kg.
Väriltään ruskea ja s. 24.10.2018


Hiljainen poro. Jos sellaisia on voi olla olemassa niin se on tässä, ei päästä ääntäkään, liikkuu hissukseen ja usein säikäyttää ilmestyessään kuin suoraa tereportista taakse. Luonteeltaan ihan tavallinen poro, ei erotu mitenkään erikoisesti laumasta. Kilpaillutkin ihan ok hyvin ja juossut aika tasaisesti. Kasvattaa joka talvi jostain syystä paljon paksumman talviturkin kuin muut porot ja pudottaakin sitten siitä syystä älyttömästi karvaa, jota keräämme parhaamme mukaan talteen. Muutamat huovutetut lapaset on jo myyty eteenpäin. Biehtár on äitini lempi poro, hän sanoo että se on luonteeltaan samaistuttava, kuin sielunsisko. Tämä poro on myös erittäin terve, ei vielä tähän mennessä ole sairastellut yhtään. Syntynyt tavallisella koti tilalla, päivän ajoreissun päässä meiltä. Haettiin yhdessä muutaman muun poron kanssa. Periyttää siis rauhallista luonnetta ja perus hyvää kestävyyttä.
 

Biehtárin sukutaulukko


i. Nanit on täysin valkea uros poro, joka hurmaa rohkealla ja iloisella luonteellaan. Hyvä kuntoinen ja pärjännyt hyvin maratooni juoksuilla ja muilla pidemmillä matkoilla. Vahvajalkainen ja terve. Laumansa johtaja ja todella miellyttävä luontoinen, toimii hyvin myös pienten lasten kanssa ja antaa myös ratsastaa.  Ei tykkää mistään, mikä kiristää liikaa. Kaikki varusteet on pidettävä niin löysällä kuin mahdollista, turvallisuutta unohtamatta. Tälle porolle tulee helposti hiertymiä.

e. Birrá on ruskea rauhallinen poro, ei mitään erikoista sanottavaa. Käyttäytyy hyvin ihmisten ja toisten porojen kanssa, antaa hoitaa ja taluttaa hyvin ja osaa useampia temppuja joita lapset ovat sille opettaneet. Vetää mielellään porukkaa pulkassa ja suksilla, ei pärjää mitenkään erityisen hyvin kilpailuissa kuitenkaan. Nähdään lähes päivittäin hankaamassa itseään johonkin puuhun tai aitaan. Tiedettävästi ei kuitenkaan omista minkäänlaisia kirppuja sun muita.

 

Biehtárin päiväkirja (2)


28.10.2018 Beetalla oli tänään vapaa päivä kaikesta liikutuksesta. Sitä kävi vain hoitamassa se sama vakio tyttö, joka oli Beetan tullessa käynyt kysymässä sitä hoitoporoksi. Ihana ajatus ja suostuin mielelläni, voi kun saataisiin kaikille aktiivisesti käyvät hoitajat. Beeta oli hänen mukaansa käyttäynyt hyvin ja melkein nukahtanut hoitaessa. Tyttö oli myös joutunut selvittämään Beetan sarviin takertuneen oksan irti ja joutunut hieman nitkuttamaan, jolloin Beetan pää oli heilunut, silti se ei ollut moksiskaan ja tarinaa kuunnellessa nauroimme sille hetken. Poro oli lopulta tullut valmiiksi ja tyttö oli antanut sille ruoat ja vienyt sisälle lämpimään, sinne se oli jäänyt todella tyytyväisen näköisenä pyörimään ja lopulta pistänyt maaten.

26.10.2018 Tutummin Beetaksi kutsuttu poro makoili lumisateessa kerälle käpristyneenä. Menin moikkaamaan sitä, eikä se noussut ylös. Se ei koskaan nouse, vaan antaa tulla viereen istuskelemaan ja rapsuttelemaan. Nytkin se teki niin ja otin samalla siitä muutamia todella kauniita kuvia. Lumi satoi sen päälle niin kauniisti. Päänpäälle oli jo ehtinyt muodostua muutaman sentin paksuinen kinos. Jäin istuskelemaan Beetan viereen aika pitkäksi aikaa, kunnes yhtäkkiä havahduin että olisi vielä monta muutakin poroa tarkastettavana, joten nousin ylös ja sanoin mamma porolle heipat. Sinne se jäi makoilemaan tyytyväisenä. Heitin sille vielä myöhemmin kasan tuoretta heinää, joka sain sen kiinnostumaan ja nousemaan lopulta ylös. Ihana poro.
 

Biehtárin jälkeläiset


s. 25.10.2018: u. Naavisemon Jonás
s. 25.10.2018: n. Naavisemon Silvá

s. 14.12.2018: u. Naavisemon Dánel

©2019 Naavisemon porotila - suntuubi.com