Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Etusivu   x   Parttio   x   Kasvatus   x   Kirjeet

Giđeš

5 vuotias, uros (Hirvas) poro.
Korkeudeltaan 100cm ja painaa 140kg.
Väriltään suivakko ja s. 24.10.2018


Luonteeltaan hyvin äkäinen, vaikka ulkomuoto voi antaa erinlaisen kuvan. Pukkii usein muita sarvillaan vähän turhan kovaa, yritetään kouluttaa pois tästä tavasta, tekee sitä myös ihmisille. Kuitenkin yksi parhaimmista kilpailijoista ja juossut voittoon monen monta kertaa ja vieläpä ylivoimaisesti. Luotto poro ainakin siinä hommassa. Antaa hoitaa ja taluttaa hyvin, mutta kun kyllästyy alkaa heilutteleman päätä ja kuopimaan raivokkaasti. Vaeltelee aina tarhassa todella kauas ja on muutaman kerran päässyt jotenkin karkaamaankin pukittuaan aidan alemmas. Löysin Giđešin matkalla kotiin, otin auton perässä olleeseen traileriin ja yritin etsiä omistajaa, oli nimittäin loukannut jalkansa ja makoili autotiellä. Omistajaa ei kuitenkaan koskaan löydetty ja poro jäi meille, elää hyvää elämää.
 

Giđešin sukutaulukko


i. Áivvit on todella tumman ruskea, keskikokoinen poro. Tykkää vetää kaikenlaista perässään ja jaksaakin aika painaviakin lasteja. Ei niinkään nopea, mutta turvallinen ja varma. Luonteeltaan ihana, ei pure, potki tai puki koskaan, antaa hoitaa ja taluttaa ongelmitta. Tykkää erityisesti pujottelusta agilityssä ja tekee sen todella nopeasti. Osaa myös temppuja ja muita hauskoja juttuja, esimerkiksi istua käskystä.

e. Oge on tulisempi tapaus, päjännyt hyvin kilpailuissa. On todella tottelevainen ja viisas. Normaalia isompi kokoinen ja todella pehmeä karvainen. Toisille eläimille todella ystävällinen ja huolehtivainen. Antaa lasten ratsastaa ja hoitaa. Tykkää myös koirista ja muista pienemmistä eläimistä todella paljon. Kaverustunut myös mm. naapurissa asustelevan shetlanninponin kanssa.
 

Giđešin päiväkirja (2)


28.10.2018 Tänään poika oli viimeinen poro, joka valittiin mukaan päivän kilpailu harjoituksiin. Sitä ohjasti toinen tallitytöistämme joka kertoi että se oli mennyt todella kivasti, ei painanut liikaa ohjalle, mutta ilmoitti kuitenkin että haluja on mennä kovempaa. Liikkeet olivat tuntuneet tasaisilta ja varmoilta. Yksi iso juttu mistä ohjastaja antoi suurta plussaa, oli ollut se että ori kuunteli todella hyvin ja teki asiat ohjeistuksen mukaan. Perässä ei kuulemma tarvinnut pelätä yhtään että poika lähtisi yhtäkkiä käsistä tai tekisi jotain odottamatonta. Se on varma ja luotettava juoksija. Toivottavasti se pärjää lopulta hyvin kilpailuissamme, joihin on vielä vähän aikaa joten ehdimme reenailla ennen sitä vielä hyvin. Ihana poro kaiken kaikkiaan ja meillä oli oikein mainio harjoitus päivä.

26.10.2018 Koska Uhkku oli ollut sitä mieltä, että tänään sitä ei hoidettaisi, olin suunnistamassa kohti tarhaa jossa Giđeš majaili parhaillaan. Ja siellähän se oli, katoksessa mussuttamassa heinää. Se antoi yllätys kyllä, ottaa nätisti kiinni ja laittaa päitset päähän, ehkäpä se ja Uhkku olivat päättäneet vaihtaa luonteita täksi päiväksi. Talutin poron tolppaan kiinni ja toin sille vielä tarhasta kasan heinää, ihan turvan eteen. Se saisi syödä samalla kun hoidan. Kävin kaivamassa Giđešin harjapakin sisältä ja aloin hommiin. Harjasin aivan alkuun koko poron ja sen jälkeen aloin putsata kuraisia jalkoja. En halua että muta ehtii kovettua nyt. Talvella ne pysyvät lumen takia puhtaana. Hain vähän lämmintä vettä ämpäriin ja hinkkasin joka jalan puhtaaksi. Pyöräytin poron kuitenkin lopuksi toiseen tarhaan, jossa oli hyvänä pysynyt pohja. En halunnut jalkojen sotkeentuvan heti pestyä, vaikka tiesin ettei siinä kauaa kuitenkaan menisi.
 

Jälkeläiset


s. 25.10.2018: u. Naavisemon Migoš
s. 25.10.2018: n. Naavisemon Juoksáhkká
s. 25.10.2018: u. Naavisemon Jonás
s. 25.10.2018: n. Naavisemon Silvá

©2019 Naavisemon porotila - suntuubi.com